Lite mer korrekt vinkel på situationen

Vi är snart klara med tjatet om detta trams som pågår. Tror vi?! Har ni inte tid att läsa allt rekommenderar jag att hoppa till sms-texten nedan så får ni lite mer korrekt info än det bolaget har försökt kasta runt.

Men här kommer en del viktiga bitar till:
Trots att vi inte skrev ut något namn på bolaget när inlägget lades upp på Facebook blev vi ju som sagt uppsagda ca 4 timmar senare. På ett väldig oproffsigt sätt med endast två veckors chans att få till en ny och trygg start. Och då hade vi aldrig tidigare fått någon slags varning eller ens hint om att VI är svåra kunder. Däremot har samordnaren alltid hållit med att hon får jobba extra hårt när vi nu har sån OTUR med just sjukskrivningar mm.
Trots att vi inte skrev ut något namn på bolaget (i första inlägget) blev de (särskilt en person?!) tydligen så rädda och upprörda att ”de” (en särskild person?!) måste börjat kommentera inläggen utan att tänka på vad det skulle ge för konsekvenser. Den som verkar ha blivit rädd och tagit väldigt illa vid sig började kommentera det andra inlägget på ett sätt som bara gjorde det värre för dem själva, vilket är helt OK för vår del och hjälper oss med vårt uppdrag att varna andra för dem. Det som DOCK inte är OK är sättet som personen tog sig frihet att slänga sig med information på ett helt oansvarigt (tystnadsplikt borde ju jurister (som hon är) ha koll på) och felaktigt sätt. Hon har, som hon själv erkänner i ett inlägg, inte ansvar för vårt uppdrag och kan omöjligt vara insatt i fallet. Ja, det erkände hon själv till slut. Men ändå slänger hon sig med ”fakta” om hur samordnaren har intervjuat 75 st för vår skull och det är säkert sant men då vill vi påpeka att det INTE har suttit 75 stycken lämpliga kandidater i vårt vardagsrum på intervju! HADE denna människa nu varit insatt på riktigt hade hon vetat allt som låg bakom, och att de som jobbar här trivs. Hade hon genuint brytt sig så mycket om människor som hon vill få det att framstå som så hade hon kanske i första hand:
1. försökt hjälpa oss att lösa bemannings-situationen (eller tror hon att vi VILL stå utan assistans?)
2. satt sig in mer i hela situationen än att kolla på ytliga siffror. Då hade hon sett vad som verkligen ligger bakom bemanningsproblemen. Och det är INTE vi…
3. lagt märke till att hennes anställda inte känner att hon räcker till och då försökt stötta henne.
4. gett oss en varning om vi nu är så svåra kunder.
Att kasta ut redan utsatta människor med huvudet före, för att skydda sin position och sina siffror, är inte ett genuint sätt att bry sig om människor.
Vi skulle kunna lägga upp en bild här på hur assistansen set ut då, ja säg sedan i maj då det verkar vara en aktuell månad att tala om. En bild på ett schema under två veckor hade visat en hel del. Nu väljer vi att inte göra det av respekt för våra anställda.
Men där kan man bland annat se hur vi fått locka hit Johannas bror från Malmö (eftersom bolaget inte lyckats bemanna själva) för att jobba. Vissa gånger både morgon och kvälls-pass, flera dagar på rad.
Nu är vårt ”samarbete” i sitt slutskede men det fortsätter i samma anda:
Ännu en anställd sjukskrivs pga problem med händer och ett pass behövs fyllas på fredag. Samordnaren frågar (som vanligt) om Johanna kan ta passet, men eftersom att Neo inte kommer ha någonstans att vara, förutom här hemma, så måste Johanna säga nej (är det orimligt?). Ingen annan kan och vi förstår att de inte kommer kunna lösa det. Så vi pratar med Johannas bror (se bilden) och svarar sedan vår samordnare på assistansbolagen med ett sms. Vi har förövrigt känt att vi har väldigt god kontakt med samordnaren och att vi liksom trivs ihop. Men om hon nu väljer att jobba kvar på ett bolag som agerar så lågt mot människor i behov av stöd så vet vi inte riktigt längre. Och den info som grundaren till bolaget sprider kommer från samordnarens dokumentationer.
Vi har ändrat namnen, av respekt, men det är också det enda som har ändrats.
Anna= samordnaren
Helena= grundaren för bolaget som kommenterat inläggen, offentligt, med ”fakta” utan att vara insatt. Grundare för bolaget och jurist i sin egna juristbyrå (vilket innebär rätt många pengar?!)
SMS’et.
”Min bror löser fredag morgon.
Men jag vill att du med till exempel detta sms får Helena att förstå att VI får och har fått lösa obemannade pass.

Antingen förväntas jag kunna hantera både Neo och Danny samtidigt, eller får familj från till exempel Malmö rycka in…

Hon sprider snedvriden info om hur det är vårt fel att Danny står utan assistans så ofta. Det där att vi haft 75 intervjuer sedan i maj…Alltså ärligt talat Anna? Det är ju inte som att vi har haft 75 lämpliga personer i vårt vardagsrum på intervju? Det borde du kunna förklara för Helena så hon slutar sprida såna elaka förvrängda bilder av situationen för en redan rätt utsatt familj. Som har nog med problem utan allt detta.

Ang de som anställts är det väl inte som att vi sparkat folk hur som helst? Eller? Ärlig? Vi har gjort oss av med TVÅ som utsatt Danny för fara bland annat genom ett fall som sköttes fruktansvärt dåligt och det vet du?! Och den andre dök inte upp på pass, tog med sitt sjuka barn hit, tog sig in i vårt hem när vi inte var hemma för att lägga schema(?!) mm mm. Ställer vi för höga krav? Vi har tagit emot anställda som inte har körkort trots att vi önskar, flertalet som inte har svenska som modersmål trots att det kan försvåra för Danny att göra sig förstådd pga sitt försämrade tal, vi har olika åldrar mellan 23 till över 40 år. Vår första anställda är kvar hos oss sedan start, likaså är vår första timvikarie kvar. Våra tre fastanställda är sjukskrivna av olika (ej jobbrelaterade) skäl men säger gång på gång hur mycket de älskar att jobba hos oss och att vi är mer än ett jobb för dem…

Har vi misskött detta så dåligt att skulden kan läggas på OSS? Att hon får RÄTT att sprida att vi är ovanligt svåra kunder att ha och göra med? 

Du är vår samordnare. Jag vill att du svarar ärligt på dessa frågorna. Om inte annat så vi lär oss och slutar vara så dåliga kunder inför framtiden.

Om man ärligt bryr sig om människor lägger man ego åt sidan, lyfter sanningen & löser problemet.”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s